Masina mea are 100,000 km - trebuie sa folosesc ulei 10W-40

Utilizarea de uleiuri 10W-40 in motoare cu peste 100,000 de km este un mit favorizat de mecanici fara experienta in domeniul lubrifiantilor. Aceasta practica provine din vremurile cand metalurgia la Dacii era de foarte proasta calitate iar uzura la 100,000 de km era extrem de avansata, necesitant utilizarea unui ulei mai gros care sa amelioreze simptomele uzurii si sa previna consumul de ulei. In momentul de fata metalele utilizate in motoarele moderne sunt de calitate foarte buna iar utilizand uleiul recomandat de producator din fabrica, de obicei 5W-30 sau 5W-40 poate fi folosit pentru un timp foarte indelungat, peste 300,000 km fara probleme daca masina este intretinuta. 

Daca masina ta are din fabrica recomandat 5W-40 sau 5W-30 si tu incepi sa folosesti 10W-40 fara sa fi avut simptome de uzura, aceasta va incepe sa consume ulei. Majoritatea utilizatorilor cred ca acest consum este datorat uzurii masinii cand de fapt este invers. Iti consuma ulei pentru ca ai inceput sa foloseti 10W-40 si vei uza motorul relativ rapid, consumul va deveni din ce in ce mai pronuntat. Acest consum este datorita catorva factori.

  • 10W-40 mineral sau semi sintetic nu are aceeasi stabilitate ca un ulei full sintetic - provocand uzura rapida
  • 10W-40 este mai "gros" si nu ajunge in locurile cu tolerante foare mici, in speciali cuzineti si segmenti, care au fost proiectati pentru ulei sintetic. Ne-avand lubrifiere acestia se uzeaza foarte rapid producand si mai mult consum de ulei.

Concluzie: nu folosi 10W-40 pentru simplu fapt ca masina are 100,000 km. Foloseste in continuu ce ulei iti da cartea din fabrica. 

 

de ce
noi?
Acceptam:
Cumparaturile dumneavoastra sunt in siguranta cu ULEI DE MOTOR