MITURI DESPRE ULEI

Este o diferenta majora intre MOBIL si MOBIL 1. Majoritatea oamenilor fara experienta in domeniul de lubrifianti si inclusiv majoritatea mecanicilor, nu fac diferenta. Oamenii merg si cer Mobil 1 si primesc Mobil. 

"Mobil 1" este gama de uleiuri ultra-performanta de la Mobil, full sintetica si cu intervale de schimb foarte lungi. Aditivarea este cu mult superioara uleiurilor Mobil.

"Mobil" este gama de uleiuri de clasa mai joasa, fabricate de Mobil. Majoritatea uleiurilor Mobil nu sunt sintetice, iar cele care sunt, nu se ridica la nivelul de performanta a uleiurilor full sintetice MOBIL 1. 

Mai jos regasesti graficul prezentat de Exxon Mobil si diferenta intre ele. Daca vrei produsul superior, cumpara Mobil 1, nu Mobil!

Daca ai fost vreodata conditionat de orice reprezentanta sau fabricant de a face service la ei sau de a folosi orice piesa sau ulei de la ei, in schimbul mentinerii garantiei,trebuie sa stii, ca aceasta practica este ilegala. Terorizarea clientilor cu pierderea garantiei a atins nivele epidemice in domeniul utilajelor agricole si a camioanelor unde clientii sunt fortati sa plateasca preturi enorme pentru ceva ilegal.

MAGNUSON - MOSS WARRANTY ACT
EU - CONSUMER GUIDE DIRECTIVE - STATUTORY WARRANTY

*În cazul garanției OEM (Original Equipment Manufacturer) a vehiculului, Legea Garanției Magnuson - Moss sau Legea Garanției Statutare - EU Consumer Guide Directive (UE) stipulează că este ilegal pentru companii să vă anuleze garanția pentru orice autovehicul sau echipament sau să vă refuze acoperirea de garanție în cazul în care sunt utilizate piese, servicii, părţi componente sau lubrifianți de pe piața aftermarket, care însă  sunt in conformitate sau chiar indeplinesc specificatiile OEM publicate. „Specificațiile” reprezintă cerințele tehnice minimale la care un produs sau un serviciu trebuie să adere, după cum se menționează în manualul OEM sau pentru care fabricantul a emis o fişă tehnică în care sunt prezentate astfel de detalii. Dacă fabricantul solicită o anumită marcă de serviciu sau produs, inclusiv ateliere de service din rețeaua proprie, pentru a fi utilizate în scopul menținerii garanției unui vehicul, ei sunt obligati să furnizeze consumatorului respectiva marcă ÎN MOD GRATUIT, inclusiv toate cheltuielile secundare, cum ar fi achiziționarea produsului respectiv, transportul și orice alte cheltuieli conexe acestuia. Este ilegal pentru orice tip de furnizori de servicii, cum ar fi atelierele auto, dealerii sau comercianții în regim de franciză să invalideze, modifice, anuleze sau să extindă în mod complet sau parțial garanția implicită sau scrisă a oricărui OEM. De asemenea, orice astfel de furnizori de servicii menţionaţi mai sus vor fi responsabili pentru daunele sau problemele de garanție care rezultă în urma
serviciilor / produselor oferite de ei.* 

*În conformitate cu REC (Regulamentul de Exceptare pe Categorii) 1400/2002 anterior, producătorii de vehicule (OEMs) puteau să-şi oblige dealer-ul / mecanicul în regim de franciză să achiziţioneze cel puțin 30 la sută din cerințelelor de piese de schimb din cadrul rețelei autorizate. Din cauza cotelor de piață ridicate de pe piața relevantă a pieselor de schimb, momentan această prevedere a fost eliminată. Prin urmare, producătorii de autovehicule nu pot impune în mod semnificativ cerințe minime de achiziționare mecanicilor lor în regim de franciză. Având în vedere cota lor de piață mare, ei nu pot insista nici măcar asupra 80% sau nici chiar asupra 100% din obligațiile de achiziţionare. De fapt, obligațiile minime de achiziţionare, chiar şi cele foarte scăzute, trebuie supuse unei evaluări a efectelor lor asupra concurenței. Comisia Europeană și Autoritățile Naționale în domeniul Concurenței vor fi în măsură să intervină în mod strict.*

...si NU, NU SE POATE PUNE IN CONTRACT GARANTIE CONDITIONATA DE UTILIZAREA PRODUSELOR ORIGINALE SAU ALE REPREZENTANTEI - ESTE ILEGAL SI CONTRACTUL NU ESTE VALABIL. 

Ce inseamna antigel concentrat in Europa si in USA.
I primul rand, antigelul din Romania pe care dvs in cumparati din magazin "concentrat" la -72 C, este deja diluat la 25% cu apa. Antigelul in forma pura, adica pur Ethylin Glycol sau Propylene Glycol ingheata la -5 Celsius. Apa din antigel este un catalizator pentru scaderea mare a punctului de inghet. In USA, antigelul concentrat este in forma pura, asa cum trebuie sa fie. Diluat 25% ajunge la -72 C, diluat inca o data la 50/50 ajunge la -30 C. 

Ethylene glycol vs Propylene
Ethylene glycol (folosit in USA ca si antigel) este cu 20-30% mai eficient la transferul de caldura decat Propylene Glycol, ceea ce este utilizat in Europa. Propylene Glycol este de asemenea mult mai sensibil la diluarea cu apa. Poti face mai mult antigel utilizabil din Ethylene Glycol cu aceeasi cantitate de antigel.

Rolul Primar al Antigelului

In ciuda miturilor din mosi stramosi, rolul primar al antigelului este de a raci motorul si nu de a preveni inghetul. Antigelul are transfer termic cu 40% mai bun decat apa chioara. Calitatea antigelului folosit este la fel de importanta ca si uleiul de motor. 90% din griparile de motor sau problemele cu piesele critice provin intr-un fel sau altul de la sistemul de racire. 

Sistemul de răcire la motoarele diesel, în special cele în regim de heavy duty, precum transport comercial, construcţii, minerit şi agricultură, este unul dintre componentele critice întregului echipament au nevoie de antigel performant pentru a preveni blocajele de racire, supra-incalzirea motorului a uleiului sau alte componente care nu sunt idicate la acul de temperatura de la bord.

Utilizarea de antigel prost în România este epidemică (adica ambalajele alea ieftine cu antigel roz si verde) şi acest lucru s-a moştenit de pe vremea când era un singur tip de antigel, iar costurile de întreţinere erau irelevante, ineficienţa era la ordinea zilei şi nimeni nu era interesat de ce şi cum se strică.  Astazi totul s-a schimbat, dar moştenirea a rămas, rezultând în cheltuieli fabuloase şi totuşi utilizatorii nu fac conexiunea între antigel şi problemele pe care le au cu masinile.

Aditivarea in Antigel - "Antigelul nu prea conteaza, ieftin sa fie ca oricum il schimb sau completez"

Acest lucru este fundamental fals, în realitate este complet invers. Antigelul, ca şi uleiul de motor, trebuie să conţină aditivare anti-coroziune, anti-rugină, anti gelare. Antigelul “verde” este antigelul standard pe care foarte mulţi consumatori heavy duty îl folosesc. Acest antigel nu conţine nici un fel de aditivare, este numai etynlyn-gycol în formă pură.  Rolul acestor aditivi este de a preveni coroziunea, supra-încălzirea şi depunerile în sistemul de răcire. Utilizarea antigelului “verde” fără aditivare este primul factor care duce la problemele epidemice ale sistemelor de răcire pentru motoare diesel în România şi cresc costul întreţinerii acestor sisteme cu cca 1000% când se ţine cont de completări, defecţiuni, blocaje, scurgeri şi manoperă care toate înseamnă bani.  Statistic - costul utilizării antigelului de proastă calitate sau fără specificaţii heavy duty, după ce se iau în considerare costurile ulterioare - este de cca 58 de lei pe litru de antigel diluat.

In Romania, antigelul roz, in ambalaje ieftine, care este vandut ca si G12 sau G12+, este o inselaciune. Aceste antigeluri contin de fapt alcool etilic, in parte, si sunt toxice pentru sistemele de racire auto. Nu contin aditivare si provoaca depuneri masive, supra-incalzire, coroziune, blocaje de termostate a canalelor de racire a pistoanelor si camasilor. 

ANTIGELUL TREBUIE SCHIBMAT ANUAL

Nu este adevarat. Antigeul de calitate, in special cele precum TRIAX Extended Life ELC care contin (SCA) Supplemental Coolant Additive au o viata foarte lunga, de 5 ani sau 800,000 km la camioane si 150,000 km la autoturisme, Acest interval de schimb lung este datorat aditivarii care treptat devine inert si in timp este redus la zero.

FLUXUL DAUNELOR

 1. Antigel prost nu raceste motorul Inu se ve de la bord) ==> creste temperatura la pistoane ==> pistoanele ard uleiul si formeaza cenusa ==> cenusa provoaca uzura masiva la cuzineti si segmenti = multe probleme.
 2. Antigel prost nu raceste motorul Inu se ve de la bord) ==> creste temperatura la pistoane ==> pistoanele supra-incalzesc uleiul ==> acesta se subtiaza foarte tare si nu mai lubrifiaza ==> uzura masiva si gripare
 3. Antigelul fara aditivi anti-coroziune ==> rezulta in depuneri pe circuitul de racire ==> corodeaza radiatorul care curge 
 4. Antigelul fara aditivi anti-coroziune ==> rezulta in depuneri pe circuitul de racire ==> blocajul / avarierea completa pompei de apa 
 5. Antigelul fara aditivi anti-coroziune ==> rezulta in depuneri de calcar, rugina si coroziune pe circuitul de racire ==> blocaj de termostat si obstructie de canale de racire ==> gripare de motor

Vedeti mai jos ce provoaca antigelul ieftin si prost, fara aditivare. 

Utilizarea de uleiuri 10W-40 in motoare cu peste 100,000 de km este un mit favorizat de mecanici fara experienta in domeniul lubrifiantilor. Aceasta practica provine din vremurile cand metalurgia la Dacii era de foarte proasta calitate iar uzura la 100,000 de km era extrem de avansata, necesitant utilizarea unui ulei mai gros care sa amelioreze simptomele uzurii si sa previna consumul de ulei. In momentul de fata metalele utilizate in motoarele moderne sunt de calitate foarte buna iar utilizand uleiul recomandat de producator din fabrica, de obicei 5W-30 sau 5W-40 poate fi folosit pentru un timp foarte indelungat, peste 300,000 km fara probleme daca masina este intretinuta. 

Daca masina ta are din fabrica recomandat 5W-40 sau 5W-30 si tu incepi sa folosesti 10W-40 fara sa fi avut simptome de uzura, aceasta va incepe sa consume ulei. Majoritatea utilizatorilor cred ca acest consum este datorat uzurii masinii cand de fapt este invers. Iti consuma ulei pentru ca ai inceput sa foloseti 10W-40 si vei uza motorul relativ rapid, consumul va deveni din ce in ce mai pronuntat. Acest consum este datorita catorva factori.

 • 10W-40 mineral sau semi sintetic nu are aceeasi stabilitate ca un ulei full sintetic - provocand uzura rapida
 • 10W-40 este mai "gros" si nu ajunge in locurile cu tolerante foare mici, in speciali cuzineti si segmenti, care au fost proiectati pentru ulei sintetic. Ne-avand lubrifiere acestia se uzeaza foarte rapid producand si mai mult consum de ulei.

Concluzie: nu folosi 10W-40 pentru simplu fapt ca masina are 100,000 km. Foloseste in continuu ce ulei iti da cartea din fabrica. 

 

 1. Arderea de ulei in pistoane - provocata de uzura la segmentii de compresie care permit uleiului din baie sa ajunga in camera de ardere sau de uzura garniturilor la valvele / tachetii hidraulici si rampa de ungere, care permite uleului sa se scurga pe valve in camera de ardere. In ambele cauze rezultatul este acelasi.
 2. Ulei de proasta calitate - cand ma refer la "proasta calitate" ma refer la volatilitate foarte ridicata a uleiului, adica uleiul nu este stabil la temperatura, nu contine aditivarea necesara sau prea putina pentru a preveni arderea acestuia in momentul contactului cu metale fierbinti. (pistoane, camasi, cuzineti, tacheti, rampa de ungere).
 3. Uzura masiva la segmentii de compresie / ungere - desi mentionata mai sus, asta este un alt aspect. Cand segmentii de la pistoane nu etanseaza complet camera de ardere in timpul exploziei, aceasta arunca combustibil ne-ars in baia de ulei. Prezenta combustibilului in ulei creste considerabil volatilitatea uleiului la temperatura (vezi nr. 2). Combustibil in ulei peste 2% din volumul baii, creste vertiginos consumul de ulei, la 5% combustibil, masina "bea" ulei.
 4. Stilul de condus: Stilul agresiv de condus, cu RPM aproape de maxim, acceleratie brusca, poate facilita consumul de ulei daca uleiul nu este de calitatea corespunzatoare.
 5. Garnituri si simeringuri uzate: uzura pronuntata a simeringurilor si garniturilor, lasa uleiul sa curga in afara circuitului de ungere si sa ajunga in camera de ardere sau pur si simplu sa curga afara din baia de ulei.
de ce
noi?
Acceptam:
Cumparaturile dumneavoastra sunt in siguranta cu ULEI DE MOTOR